Het proces

Wij selecteren ons hout zeer zorgvuldig. We halen ons iepenhout uit Amsterdam, walnoot uit de Betuwe en Nederlands eikenhout van eigen bodem. Elke boom is uniek en elke tafel vertelt zijn eigen verhaal. Doordat we lokaal inkopen, is het hout per definitie duurzaam. De bomen die wij gebruiken worden nooit gekapt vanwege esthetische redenen, maar geveld vanwege ouderdom, ziekte of de bouw van huizen en wegen.

houten-boomstammen-voor-tafels-ambachtelijke-tafels
onderstel-lassen-exclusieve-tafels-ambachtelijke-tafels
Tafelblad levering hoog in Amsterdam-ambachtelijke-tafels

Na de selectie worden onze stammen naar de Betuwe vervoerd. Hier zagen wij ons hout. Stammen van soms wel 1,5 meter breed en vele meters lang worden zorgvuldig gezaagd met de oudste lintzaag van Nederland.

Vervolgens begint het lange proces van drogen. Droog hout is stabiel. Onze droogkamers zorgen ervoor dat het hout droogt en van vocht wordt ontdaan door middel van verwarming (van zonnepanelen).

Na anderhalf jaar kunnen we ons hout gebruiken, waarna we het naar onze werkplaats in Amsterdam vervoeren. We hebben een prachtige voorraad droog hout, waaronder beuken, (fossiel) eiken, iepen, noten, populieren, essen, kastanje en plataan. Allemaal houtsoorten met een eigen karakter, tekening en kleur.

Tafel op maat
Zwart eiken stam gedroogd en gezaagd-ambachtelijke-tafels

Materialen

Onze exclusieve eettafels worden volledig op maat gemaakt van hout, epoxy en staal. Voor het houten blad gebruiken wij voornamelijk Europees notenhout, maar ook steeds vaker fossiel eiken, iepen, gerookt eiken of beukenhout.

Voor het onderstel gebruiken we koudgewalst blauw staal. De stalen poten lassen we zelf in onze werkplaats. De epoxyhars is speciaal voor ons ontwikkeld en het gieten hiervan is onze specialiteit geworden.

Wij werken met geduld, liefde en vakmanschap. Het duurt dan ook even om een echte VANOUDS tafel te produceren. Elk item wordt op ambachtelijke wijze met de hand op maat gemaakt. Dat duurt 4 tot 6 weken, van begin tot eind. We hebben altijd diverse hoogwaardige producten op voorraad om te bekijken, te voelen en te ervaren.

Bekijk onze tafels

Onze collectie